Kiboekoe

Een dag bij Kiboekoe

Dagopvang

Als alle kinderen binnen zijn, (meestal rond 9.00 uur) doen we een activiteit. In de zomer vaak naar buiten en in de winter een knutselactiviteit. Tussen 9.30 uur en 10.30 uur eten we fruit. We snijden dit aan tafel met de kinderen. Hierdoor maken we er een gezamenlijke en leerzame activiteit van waarbij je de kinderen betrekt. Welke kleur heeft deze appel?, Hoe smaakt een appel?, enzovoorts.                   

In de zomer spelen we vanzelfsprekend meer buiten. Vaak zie je dan dat kinderen nog druk bezig zijn met spelen dat ze nog geen tijd hebben om fruit te eten. In de winter is het wat kouder en zoeken kinderen vaak wat meer naar warmte en gezelligheid. Dan zitten kinderen vaak langer in de kring en genieten ze van liedjes zingen of gezellig kletsen met een kopje (lauwe) thee! 

Daarna gaan we weer lekker spelen. Met het speelgoed, buiten, naar de dieren en soms zelfs naar de bibliotheek. De moestuin onderhouden we samen met de kinderen. We zaaien zaadjes en kijken wat er uit komt. Ook verzorgen we de plantjes samen want alleen dan kunnen ze uitgroeien tot mooie producten. Ook het verzorgen van de dieren doen we samen. We gaan met respect om met planten en dieren. Je mag de dieren wel aaien als je dat durft maar je mag ze niet slaan. Contact met dieren en planten is zeer goed voor kinderen. Ze leren respect te hebben en voor iemand te zorgen. 

Rond 12.00 uur is het dan weer tijd om te gaan eten. Kinderen mogen zelf hun boterham smeren. Daarmee geef je kinderen al verschillende vaardigheden mee: 
Kinderen leren dat je met een mes moet smeren en ze oefenen meteen hun motoriek. Doordat we vooral gezonde producten op ons dienblad hebben staan, mogen kinderen zelf kiezen wat zij op hun boterham willen (kinderen leren keuzes te maken en wat daar de gevolgen van zijn). Kinderen leren vertellen wat ze graag willen (voor zichzelf opkomen) en een boterham smaakt natuurlijk veel lekkerder als je hem helemaal zelf gesmeerd hebt. En als het echt niet lukt dan vraag je om hulp. Dat mag natuurlijk ook! 

De kinderen die na het eten moe zijn, mogen naar bed. Doordat we hier veel buiten zijn en vaak actiever bezig zijn dan thuis zien we vaak dat kinderen hier eerder vermoeid zijn. Dat mag, een kind mag lekker even rusten op de bank of in een bedje.  
De andere kinderen mogen weer gaan spelen. Met deze kinderen doen we vaak nog een individuele activiteit. We gaan lekker naar buiten of spelen boven. Er is dan meer individuele aandacht en er is ander speelgoed. De pedagogisch medewerksters kunnen bepaalde vaardigheden oefenen en wat meer aandacht geven aan de verschillende ontwikkelingsgebieden. Ook hierbij kijken wij naar de behoeften en wensen van het kind. 
Als alle kinderen weer wakker zijn, eten we meestal een koekje met wat drinken. Daarna spelen we nog even en voor je het weet, komen de eerste ouders de kinderen alweer ophalen! 

IMG_9567
IMG_9524

Peuterprogramma

Het peuterprogramma (voorheen peuterspeelzaal) is speciaal voor kinderen die niet op een dagopvang zitten. Deze kinderen krijgen bij ons peuterprogramma in een klein groepje wat extra begeleiding die de kinderen voorbereidt op de basisschool. De kinderen die bij de dagopvang zitten, krijgen deze voorbereiding al gedurende de dag. 

Als alle kinderen binnen zijn en even gespeeld hebben gaan de kinderen met de pedagogisch medewerkster in de kring zitten. Samen gaan we vertellen en liedjes zingen. De pedagogisch medewerksters stimuleren de kinderen om actief mee te doen. Dit doen ze ook door middel van Puck, een handpop waar de kinderen graag aan vertellen. 
Na de kring gaan de kinderen spelen of is er een knutselactiviteit. Kinderen worden uitgenodigd om mee te doen aan de activiteit maar als het kind liever iets anders gaat doen dan is dat ook goed. 

Ons streven is om elke dag even naar buiten te gaan. De kinderen rennen graag over de heuveltjes of verstoppen zich in het wilgenhuisje. Als we naar de stal gaan of naar het land dan krijgen de kinderen overalletjes en laarzen aan. We kijken dan hoe het met de kippen en de konijnen gaat. En verzorgen de bloemen en groenten in de moestuin.

De kinderen eten mee bij Kiboekoe.

IMG_9665
IMG_9588

BSO

Wij halen de kinderen na school op met onze Kiboekoe-bus. De pedagogisch medewerksters hebben een Kiboekoe-polo of Kiboekoe-jas aan zodat ze herkenbaar zijn voor kinderen, ouders, leerkrachten. Bovendien staan we op een vaste plaats bij of in de school om de kinderen op te halen. 

Eenmaal bij Kiboekoe drinken we met zijn allen wat aan tafel en eten fruit. Daarna vragen de pedagogisch medewerksters aan de kinderen waar ze zin in hebben. De pedagogisch medewerksters kan ook ideeën aandragen. Hetgeen wat de meeste kinderen kiezen, gaan we doen. De kinderen kiezen graag voor spelen in het pas gemaaide gras op het land, op de kuil spelen of een spelletje doen aan de pingpongtafel. 

In de vakanties zijn de BSO kinderen de hele dag aanwezig. We proberen dan vaak speciale activiteiten te ondernemen zoals naar de brandweer, een speurtocht maken en wandelingen door het bos.